Saramura de guvizi

Ingrediente:

1 Kg. guvizi proaspeti, 2 rosii, un ardei iute (ciusca) un ardei gras, 3 - 4 catei usturoi, una lingura ulei, i lingurita otet, sare, 1 legatura patrunjel verde, 1 lingurita secretul gustului sau delicat.

Preparare:

Se curata de bronhii si intestine guvizii, se spala bine si se lasa la scurs. Se sareaza si se lasa cca 1/2 ora cu sarea pe ei. Daca guvizii sunt proaspeti si nu sunt tinuti la sare sau in frigider cel putin 1/2 ora, la preparare se vor sfarama chiar daca ii prajim.Se incinge o tabla pe aragaz sau gratar (este buna si o tigae din tabla sau aluminiu), se presara sare din abundenta pe tabla, se aseaza guvizii si se frig la foc mic. Se intorc numai cand sunt bine fripti pe o parte, altfel se lipesc si se rup.Dupa frigere acestia se depun intr-un vas in care se afla apa calda. Daca sarea de pe tabla s-a lipit de peste, se va topi in vasul respectiv. Pe aceiasi tabla se coc rosiile si ardeiul gras, se curata de pielita. Separat se fierbe 1 lt. apa cu o lingurita de delicat sau secretul gustului, o lingurita otet si o lingura de ulei (pestele este slab si este nevoie de putina grasime pentru ai da un gust mai placut), se toaca rosiile, ardeiul si usturoiul marunt si cateva bucati din ardeiul iute. Ardeiul iute este bine sa fie pus mai la urma dupa gust sa nu fie prea iute saramura. Cand a dat in clocot, se pune pestele fript in vas. Zeama trebuie sa acopere pestele si se completeaza cu apa strecurata din cratita in care a fost depozitat pestele, pana la gustul de suficient de sarat al fiecarui preparator. Se lasa 2 - 3 minute pe foc. Dupa oprirea focului se presara saramura cu patrunjel verde.

Timp Preparare:

60 minute

Complexitate:

redusa