Supă de limbă

Ingrediente:

500-600 g limbă de vacă, 2 morcovi, praz, pătrunjel, 1-2 frunze varză, 2-3 roşii, piper, sare, apă, 1 păstīrnac

Preparare:

Limba se spala de mai multe ori īn apă caldă, frecīnd-o cu mălai, pentru a īnlătura orice murdărie care se găseşte īntre porii mari ai limbii. Se clăteşte apoi īn apă rece, se opăreşte īn apă clocotită şi chiar se lasă să dea 2-3 clocote, după care se jupoaie, īnlăturīnd toată pieliţa īn care este īmbrăcată limba. Limba astfel curăţată şi limpezită īn apă rece se aşează īntr-un vas cu apă fierbinte, la foc. Cīnd a dat īn clocot, se strīnge toată spuma care s-a format pe deasupra, apoi se adaugă o lingură de apă rece, care ajută la formarea spumei. Se strīnge din nou şi se repetă această operaţie de cīte ori este nevoie. Se lasă supa să fiarbă īncet, la un foc potrivit, şi, cīnd nu se mai formează spumă, se adaugă ceapa şi zarzavatul curăţat, spălat şi crestat īn patru. Se acoperă vasul cu un capac pentru ca supa să nu scadă prea mult, lăsīnd īntr-o parte o mică deschizătură pe unde să iasa aburii. Roşiile,curăţate de sīmburi şi pieliţe, se taie īn felii, apoi se adaugă īmpreună cu boabele de piper cīnd limba este aproape fiartă. Se lasă să mai fiarbă 15-20 min cīnd, fiind gata, se ia de pe foc şi se lasă să se limpezească. Se strecoară apoi jumătate din cantitate īntr-o cratiţă, īn care se fierbe garnitura cu care supa va fi servită la masă (găluşte, orez şi griş). Cīnd garnitura este fiartă, se răstoarnă supa īn castron. Daca doriti se poate presara deasupra cu patrunjel tocat marunt. Pofta Buna.

Timp Preparare:

Nespecificat

Complexitate:

avansata